Dnes je piatok, 14.máj 2021, meniny má: Bonifác
Čas čítania
2 minutes
Zatiaľ prečítané

Pripravte si kávu ako v legendárnom seriáli Priatelia

marec 17, 2021 - 19:22
Alternatívnych spôsobov prípravy kávy je v dnešnej dobe skutočne veľké množstvo. Dnes vám predstavím jeden z najstarších, s použitím Chemexu.
Foto: 
Kávoholik

Zaujímavosťou je, že za návrhom tohto zariadenia treba hľadať chemika. Toto klasické a elegantné varné zariadenie navrhol nemecký chemik Peter J. Schlumbohm, a to ešte v roku 1941. Nejde teda o produkt tzv. „tretej kávovej vlny“, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Ak ste fanúšikmi kultového seriálu Priatelia, tak práve Chemex môžete spozorovať veľmi často na kuchynskej linke v byte Monicy a Rachel. Dnes vám teda poviem niečo viac, ako toto zariadenie vzniklo a ako z neho doma veľmi jednoducho pripravíte kávu.  

 Začalo to v laboratóriu
Pri výrobe Chemexu sa Schlumbohm inšpiroval dvomi laboratórnymi prístrojmi. Skleným lievikom a Erlenmeyerovou bankou. Do lievika pridal vzduchový kanál, aby ponechal priestor pre ľahký únik vzduchu vytlačeného kvapalinou kvapkajúcou do nádoby. Do Erlenmeyera pridal „brušný gombík“ a následne ich spojil s upraveným skleneným lievikom. K tomu pridal elegantnú drevenú rukoväť a vznikol jednodielny, tepelne stabilný kávovar z borosilikátového skla s názvom Chemex.

 Čistejšia a bez usadenín
Chemex je metóda „pour over“, čo znamená, že voda prechádza vrstvou kávy a filtrom, ktorý je zvyčajne vyrobený z papiera. Takto pripravená káva pripravená je v porovnaní s prípravou cez iné filtračné zariadenia čistejšia a bez usadenín. Papierové filtre Chemex sú totiž o 20 – 30 % ťažšie ako iné filtre, takže zadržiavajú viac olejov počas procesu prípravy a taktiež ním neprejdú pevné látky.

 Postup prípravy

 1.  Vodu v konvici (najlepšie s husím krkom) zohrejeme na 98 °C.

 2. Do Chemexu vložíme papierový filter a prepláchnite ho horúcou vodou. Filter zbavíte „chute z papiera“ a zariadenie zároveň zahrejete. Následne vodu nezabudnite vyliať. Voda v rýchlovarnej konvici zatiaľ pomaly chladne.

 3. Položte Chemex na váhu a vynulujte.

 4. Do filtra nasypte nahrubo zomletú kávu. Dávka opäť závisí od množstva naliatej vody a taktiež od toho, akú silnú kávu máte radi. Spravidla používame 18 g na 300 g vody. Povrch kávy poklepaním z bočnej strany Chemexu zarovnáte.

chemex.jpg

Foto: 
Kávoholik

 5. Zapnite stopky a kávu v nádobe zalejte malým množstvom (cca 50g) vody z konvice, tak aby bola celá namočená. Voda môže mať teplotu 88-95°C, doporučujeme skôr 95°C, pretože postupne pri príprave nám voda chladne. Vznikne nám kávová kašička, ktorú je dobré jemne premiešať. 

6. Po 30 - 45 sekundách začnete pomaly nalievať horúcu vodu na kávu. Najlepšie krúživými pohybmi, aby ste ju zaliali rovnomerne, z rovnakej výšky. Voda sa lúhuje s kávou a pomaly a prekvapkáva do spodnej časti. 

 7. Káva by mala pretiecť asi za 3 minúty. Potom filter vyhoďte a môžete servírovať výbornú kávu priamo z Chemexu. 

jpg.jpg

Foto: 
Kávoholik

- - Inzercia - -